..HBR...

2

7 Temmuz 2013 Pazar

Şırnak'ta 9. Kuzu Kırpma Festivali Devam Ediyor

Kato Dağı'nda her yıl düzenlenen ve bu yıl 9'uncusu kutlanan 'Koyun Kırpma Kültür ve Doğa Festivali'ne binlerce kişi katıldı.
Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen 'Kuzu Kırpma Kültür ve Doğa Festivali' yoğun katılımlarla devam ederken, çatışmaların yoğun yaşandığı ve sürekli olarak silah seslerinin yankılandığı Kato Dağı'ndan davul ve zurna sesi yükseliyor. 

Sürekli çatışmaların yaşandığı Kato Dağı'nda kutlanan festivale Şırnak ve çevre illerden çok sayıda ziyaretçi katıldı. Çözüm süreciyle birlikte silah seslerinin sustuğu Kato Dağı'nda festival nedeniyle davul zurna ve müzik sesi yükseliyor. Geceleri havai fişeklerle aydınlanan Kato Dağı, gündüzleri ise yerini festivale katılanların davul zurna ve müzik eşliğinde çektikleri halaylara bırakıyor. Gelenekselleşen festivalin vazgeçilmezi haline gelen yarışmalarla başlayan programda yaz aylarını yaylalarda geçiren Beytüşşebaplı kadınların koyun ve keçilerden sağdığı sütlerle yaptığı organik yoğurt ve peynirler görücüye çıktı. Yöresel kıyafetlerini giyen yarışmacı kadınlar ürettikleri yoğurt ve peynirleri aralarında BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın da bulunduğu ve 6 kişiden oluşan jürinin beğenisine sundu. Alanı dolduran kalabalık tarafından yoğun ilgiyle izlenen yarışmanın ardından, Beytüşşebap'a bağlı yaylalarda hayvancılık yapan vatandaşlar sürülerinin en güzel kuzularını alana getirdi. Yıllardır süregelen bir gelenek olan ve festivalin de temelini oluşturan kuzu kırpma yarışması için 8 kişi kıyasıya mücadele etti. Kuzu kırpma ve en güzel kuzu olarak 2 kategoride yapılan yarışmada çobanlar rakiplerinden önce kuzularını kırpmak için kıyasıya mücadele etti. Alanı dolduran binlerce kişinin alkış ve tezahüratlarla desteklediği çobanların yarışı festivalin en çok ilgi toplayan etkinliklerin başında yerini aldı. 

Kuzu kırpma yarışmasının ardından Beytüşşebaplı gençler bölge oyunlardan oluşan bir folklor gösterisi düzenledi. Daha sonra yine Beytüşşebap bölgesine ait yöresel oyunlardan Bire, Holane, Şere Keleş, adlı oyunları ekipler tarafından oynandı. Oyunların ardından yarışmalarda dereceye girenler açıklanarak ödüllendirildi. Gündüz düzenlenen etkinlikler akşam saatlerinde yerini konserlere bıraktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder